Extra info:

Etherische olie, is olie die de échte essentie van de plant bevat. Daardoor wordt etherische olie ook wel essentiële olie (Engels=Essential en wordt soms letterlijk vertaald in het Nederland) genoemd, maar etherische olie of essentiële olie, dat is eigenlijk hetzelfde, met dezelfde goede eigenschappen.

  • Etherische oliën versus geurolie

Als je op zoek bent naar geurige oliën, kom je veel termen tegen. Etherische olie, essentiële olie en geurolie zijn maar een paar termen om te noemen. Deze benamingen worden over het algemeen ook lukraak door elkaar gebruikt. Maar wat is nou het verschil tussen etherische olie en bijvoorbeeld geurolie?

Het antwoord is heel simpel: Etherische oliën worden gemaakt van planten  en zijn daarmee dus een natuurlijk product. Geuroliën zijn een mysterieus brouwsel van synthetische chemicaliën die een bepaalde natuurlijk geur nabootsen. Hier zijn ze anno nu erg goed in geworden, maar niemand weet wat voor giftige stoffen hier nou precies in zitten.

  • Etherische olie in de aromatherapie

Weinig mensen weten dit en voor sommige mensen maakt het gewoonweg niet uit dat ze synthetische olie gebruiken. Voor zowel de aromatherapie en mensen die wél om hun gezondheid geven, is het erg belangrijk dat de olie die zij gebruiken, volledig natuurlijk is. Alleen de volledig natuurlijke etherische olie bevat immers de geneeskrachtige eigenschappen van een plant!

Aromatherapie is per definitie de genezende praktijk van het gebruik van natuurlijke etherische oliën om de psychologische en fysieke welzijn van de mens te verbeteren. Iets natuurlijks of aromatherapie noemen dat synthetische geur bevat, is een van de meest voorkomende fouten (lees leugens) onder natuurlijke producten. Dit zul je vooral tegenkomen bij ‘’etherische oliën’’ (geur oliën), kaarsen, badproducten en cosmetica.

  • Synthetische producten zijn NIET geschikt voor aromatherapie.

Essentiële oliën zijn vluchtige plantenoliën gemaakt van bloemen, bladeren, schillen, wortels, vruchten, zaden of andere delen van een plant. Dit wordt gedaan door middel van stoomdestillatie of koude persing. 

De meeste etherische oliën worden gemaakt door plantendelen met stoom te destilleren. Door de plant als het ware te stomen, laat hij zijn olie los en komt deze in de stoom terecht. Vervolgens wordt de stoom afgekoeld, waardoor deze condenseert en weer terug in water veranderd. Door de olie uit dit water te extraheren, is het mogelijk om de essentie van een plant te vangen. Het resultaat is een volledig natuurlijk product dat te gebruiken is voor geur-, smaak of genezing toepassingen.

In tegenstelling tot een volledig natuurlijk product, zijn geuroliën synthetisch gemaakte chemische geurstoffen. Jammer genoeg, maar enigszins begrijpelijk, zijn dit de geurstoffen die je bijna overal in het dagelijkse leven aantreft. Deze zijn immers in veel grotere volumes te produceren en daarmee ook over het algemeen goedkoper. Het zijn geuroliën die worden aangetroffen in commerciële producten zoals luchtverfrissers, schoonmaakproducten, cosmetica, bad- en doucheproducten, hygiëneproducten, toiletpapier, eten, drinken, snoep en ga zo maar door. 

Het probleem met deze chemische geurstoffen is dat ze vaak agressief zijn voor o.a. de huid, ogen en longen. Ze veroorzaken een droge en geïrriteerde huid en de longen kunnen er heftig op reageren. Heb je zelf nooit een flinke hoestbui gekregen door luchtverfrisser of deo in te ademen tijdens je bezoek aan de toilet of in de kleedkamer? Het is zelf wetenschappelijk bewezen dat synthetische geuroliën potentie hebben om ernstige gezondheidsproblemen te veroorzaken!

Veel cosmeticaproducten bevatten vaak geuroliën. Een veelgebruikt trucje is dat er op de label staat dat het essentiële of etherische oliën bevat of een een ‘’natuurlijk’’ product is. Door het etiket te lezen zie je al gauw dat dit enorm misleidend is, omdat het merendeel van de ingrediëntenlijst woorden als geurolie of parfum bevat. Er is dus slechts een minuscuul deel van het hele product dat daadwerkelijk als natuurlijk gezien kan worden.

Hoe herken je het verschil tussen geurolie en etherische olie?

Hoewel het soms lastig kan zijn, is het verschil over het algemeen goed op te merken door te letten op een aantal dingen:

  • Ingrediënten
  • Prijs
  • Klachten

Ingrediënten

Een van de eerste dingen die je kunt doen om erachter te komen of een product natuurlijk of synthetisch is, is door simpelweg de etiket van het product te lezen. Als de ingrediëntenlijst woorden zoals geurolie, parfum of geurige olie bevat dan is het product synthetisch geparfumeerd en is het dus geen natuurlijk product. Veel producten schreeuwen van de daken dat zij natuurlijk zijn, maar een vlugge blik op de ingrediëntenlijst bewijst al gauw het tegendeel.

Prijs

Een andere rode vlag is de prijs van het product. Dit is in de markt van etherische oliën veelvoorkomend en ik zal uitleggen waar je op moet letten en waarom. De opbrengst van het produceren van echte etherische olie heeft alles te maken met de hoeveelheid olie die een bepaalde plant bevat. Sommige planten(delen) bevatten veel meer olie dan andere soorten planten. Er is dus minder plant nodig om meer olie te produceren. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Er zijn planten die juist heel weinig olie bevatten, waardoor er veel meer van nodig is om op dezelfde hoeveelheid olie te komen. Het is hierdoor dus veel duurder om te produceren.

Een mooi voorbeeld hiervan is rozenolie. Het produceren van rozenolie is een enorm arbeidsintensief proces, waarbij de opbrengst minimaal is vergeleken met bijvoorbeeld lavendel.

Als je in de winkel staat en je ziet dat een bepaald merk verschillende soorten olie verkoopt, maar ze zijn allemaal om en nabij hetzelfde geprijsd, dan moeten de alarmbellen direct bij je gaan rinkelen! Het is namelijk onmogelijk om bijvoorbeeld 10ml lavendelolie en 10ml rozenolie voor dezelfde prijs aan te bieden. Óf de olie is synthetisch en dus niet natuurlijk, óf de olie is verdund met een andere goedkope (en waarschijnlijk geurloze) olie.

Let op: Dit komt in de praktijk vaak voor. Vooral in de bekende drogisterijen en ‘’natuurwinkels’’. Merken waarvan je het niet zou denken, doen mee aan deze praktijken.

Klachten

Wat we vaak horen is dat mensen niet van geurkaarsen houden, omdat ze er hoofdpijn van krijgen en zelfs misselijk van worden. De één is er gevoeliger voor dan de ander, maar het is zeker niet gek dat mensen deze klachten ervaren. Het verbranden van een synthetische kaars zorgt voor een chemische rookdamp, waarvan niemand weet wat hij/zij nou precies inademt. Het feit dat je er hoofdpijn van krijgt of zelfs misselijk wordt is alleen maar een signaal van je lichaam dat het niet goed voor je is. Ander veelvoorkomende klachten zijn:

  • Duizeligheid
  • Uitslag
  • Hoestaanvallen
  • Braken