fbpx

Waarom zijn bijen zo belangrijk?

We zijn allemaal afhankelijk van het voortbestaan ​​van bijen.

Bijen en andere bestuivers, zoals vlinders, vleermuizen en kolibries, worden steeds meer bedreigd door menselijke activiteiten.

World Bee Day 2022 poster

Bestuiving is echter een fundamenteel proces voor het voortbestaan ​​van onze ecosystemen. Bijna 90% van ‘s werelds wildbloeiende plantensoorten is geheel of gedeeltelijk afhankelijk van bestuiving door dieren, samen met meer dan 75% van ‘s werelds voedselgewassen en 35% van de wereldwijde landbouwgrond. Bestuivers dragen niet alleen rechtstreeks bij aan de voedselzekerheid, ze zijn ook essentieel voor het behoud van de biodiversiteit.

Om het bewustzijn van het belang van bestuivers, de bedreigingen waarmee ze worden geconfronteerd en hun bijdrage aan duurzame ontwikkeling te vergroten, heeft de VN 20 mei uitgeroepen tot Wereldbijendag.

Het doel is om maatregelen ter bescherming van bijen en andere bestuivers aan te scherpen, wat in belangrijke mate zou bijdragen aan het oplossen van problemen in verband met de wereldwijde voedselvoorziening en het elimineren van honger in ontwikkelingslanden.We zijn allemaal afhankelijk van bestuivers en het is daarom van cruciaal belang om hun achteruitgang te monitoren en het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen.

Bee engaged: de diversiteit van bijen en bijenteeltsystemen vieren

De bijenteelt is een wijdverbreide en wereldwijde activiteit, waarbij miljoenen imkers afhankelijk zijn van bijen voor hun levensonderhoud en welzijn. Samen met wilde bestuivers spelen bijen een belangrijke rol bij het in stand houden van de biodiversiteit, het waarborgen van het voortbestaan ​​en de voortplanting van veel planten, het ondersteunen van bosregeneratie, het bevorderen van duurzaamheid en aanpassing aan klimaatverandering, en het verbeteren van de kwantiteit en kwaliteit van landbouwproducties.
Dit jaar viert FAO World Bee Day via een virtueel evenement, met als thema ‘Bee Engaged: Celebrating the diversity of bees and beekeeping systems’
Het evenement met experts op het gebied van bijen en bestuivers en beoefenaars van over de hele wereld wordt geopend met een videoboodschap van FAO-directeur-generaal QU Dongyu. Het evenement zal mensen bewust maken van het belang van de grote verscheidenheid aan bijen en duurzame bijenteeltsystemen, de bedreigingen en uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd en hun bijdrage aan het levensonderhoud en voedselsystemen.
Het evenement zal beschikbaar zijn in het Engels, Frans, Spaans, Arabisch, Chinees en Russisch.

Ken jij alle verschillende bestuivers?

infograph of different pollinators

Bijen worden bedreigd. De huidige uitstervingspercentages van soorten zijn 100 tot 1.000 keer hoger dan normaal als gevolg van menselijke invloeden. Bijna 35 procent van de ongewervelde bestuivers, met name bijen en vlinders, en ongeveer 17 procent van de gewervelde bestuivers, zoals vleermuizen, worden wereldwijd met uitsterven bedreigd.
Als deze trend zich voortzet, zullen voedzame gewassen, zoals fruit, noten en veel groentegewassen, in toenemende mate worden vervangen door basisgewassen zoals rijst, maïs en aardappelen, wat uiteindelijk zal resulteren in een onevenwichtig dieet.
Intensieve landbouwpraktijken, verandering in landgebruik, mono-teelt, pesticiden en hogere temperaturen in verband met klimaatverandering vormen allemaal problemen voor bijenpopulaties en, bij uitbreiding, de kwaliteit van het voedsel dat we verbouwen.

De Conventie inzake biologische diversiteit erkent de dimensies van de bestuivingscrisis en haar verband met biodiversiteit en menselijk levensonderhoud en heeft van het behoud en het duurzame gebruik van bestuivers een prioriteit gemaakt. In 2000 werd het International Pollinator Initiative (IPI) opgericht (COP-besluit V/5, sectie II) op de Vijfde Conferentie van Partijen (COP V) als een transversaal initiatief om het duurzame gebruik van bestuivers in de landbouw en aanverwante ecosystemen te bevorderen . De belangrijkste doelen zijn het monitoren van de achteruitgang van bestuivers, het aanpakken van het gebrek aan taxonomische informatie over bestuivers, het beoordelen van de economische waarde van bestuiving en de economische impact van de achteruitgang van bestuivingsdiensten en het beschermen van de diversiteit van bestuivers.
Naast de coördinatie van het International Pollinator Initiative (IPI), biedt de FAO ook technische bijstand aan landen bij kwesties variërend van het fokken van koninginnen tot kunstmatige inseminatie tot duurzame oplossingen voor de productie van honing en exportmarketing.

Welke producten verkoopt Allossa?

  • bijenbommen
  • bijenhotels
  • zaadkaartjes
  • bloeipotloden
  • voorleesboek Scheetje Planeetje

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *