fbpx

Composteren kan je leren

Elke dag probeer ik mijn impact op het milieu te verkleinen. Met Allossa heb ik de ambitie om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om hetzelfde te doen. Met mijn ontwerpstudio help ik bedrijven hun producten te verduurzamen via ecodesign methodes. Met mijn concept store bied ik duurzame producten aan om je te helpen om duurzamer te leven. Ik baat ook een bar uit waar je gezellig vegan kan eten en drinken. In mijn shop en bar zet ik de sfeer en beleving centraal. Ik laat je graag mijn ecologische levensstijl ontdekken in regio Izegem. In deze blog geef ik je graag enkele tips mee waar je heerlijk vegan kan eten in de buurt van Izegem.

 

Global Recycling Day staat voor de deur en dit jaar wilden we je vertellen over een vorm van recycling die in veel huishoudens onopgemerkt lijkt te blijven: composteren.

De consument verspilt gemiddeld tussen de 18 en de 26 kg voedsel per jaar. Voor een gemiddeld huis- houden (2,4 personen) is dat 42 tot 61 kg voedsel per jaar. Als we het verlies van alle huishoudens in Vlaanderen optellen, komen we op een totale verlies van 116.000 tot 168.000 ton voedsel.

En wanneer voedselafval op stortplaatsen terechtkomt en begint te ontbinden, produceert het schadelijke gassen zoals methaan, dat een van de grootste veroorzakers is van de opwarming van de aarde. We hopen dat deze blog je doet beseffen hoe LEUK composteren is en wat een verschil het zal maken voor je tuinen of kamerplanten! Laten we beginnen met de basisprincipes van composteren – de meeste composthopen zijn gebaseerd op stikstof en koolstof.

Afhankelijk van welk type composttechniek je kiest, zal resulteren in welke voedingsstof meer nodig is!
Koolstofrijk spul zijn zaken als gedroogde bladeren, schors, eierschalen, koffiedik en filters, gesnipperde bruine papieren zakken, enz…
Stikstofrijke dingen zijn dingen zoals etensresten, groene bladeren, keukenafval (dat is natuurlijk)
Maar een gezonde composthoop zou meer koolstofrijk materiaal moeten bevatten dan stikstof, dus laten we zeggen een derde groen en tweederde bruin – makkelijk!

Ps. als je composthoop een beetje raar begint te worden, voeg dan meer bruine dingen :-) toe, dat zou het moeten sorteren.
Laten we beginnen. Zelfs als je geen tuin hebt. Je hebt letterlijk ruimte nodig onder de gootsteen of het kleine kastje.

Composteren als je geen tuin hebt of geen gat wilt graven/een grote bak wilt kopen:

  1. Begin met het kopen van een kleine bak (met deksel) – niets bijzonders en groots, maar ook niets te klein. Zorg ervoor dat je er een goede, droge ruimte voor hebt in huis of appartement. Een emmer van enkele liter voor binnen is voldoende.
  2. Om nu je bruine stof te verzamelen – schaam je niet om naar je plaatselijke park te gaan en droge bladeren te verzamelen – niemand zal je raar vinden.
  3. Zodra je een goede koolstofbasis hebt, kun je beginnen met het toevoegen van je natuurlijke voedselafval aan de prullenbak. Vermijd het gebruik van fruitschillen die niet biologisch zijn, je compost houdt niet van pesticiden.
  4. Alles zal langzaam beginnen te ontbinden, sommige dingen sneller dan andere – als je je echt moedig voelt, waarom niet investeren in een handvol rode wormen. (Je bak heeft luchtgaten nodig als je deze route volgt) . Het zijn superontbinders en zullen het proces vertienvoudigen. De technische term voor het gebruik van wormen bij composteren heet vermicomposting en je kunt er hier meer over leren. Dit is de beste optie voor mensen die geen werven hebben. Zorg er wel voor dat je geen wormen in je kamerplanten stopt als je klaar bent om ze te bemesten met je verse compost!
  5. Leun achterover en laat de compost zijn magie werken! We raden je aan het om de paar weken te roeren om er zeker van te zijn dat het allemaal goed met elkaar vermengd is. En natuurlijk, als je prullenbak te vol raakt, kun je beginnen met het bewaren van je voedselafval in een luchtdichte container totdat er ruimte is om het in te passen!

Ik ben fan van de Bokashi techniek!

Deze 2 modellen kan je ook te bestellen via de concept store) 75-120 euro

 

 

Ik hoop dat dit helpt, veel plezier met composteren!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *