fbpx

Tips voor een ecologische tuin

Elke dag probeer ik mijn impact op het milieu te verkleinen. Met Allossa heb ik de ambitie om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om hetzelfde te doen. Met mijn ontwerpstudio help ik bedrijven hun producten te verduurzamen via ecodesign methodes. Met mijn concept store bied ik duurzame producten aan om je te helpen om duurzamer te leven. Ik baat ook een bar uit waar je gezellig vegan kan eten en drinken. In mijn shop en bar zet ik de sfeer en beleving centraal. Ik laat je graag mijn ecologische levensstijl ontdekken in regio Izegem. In deze blog geef ik je graag enkele tips mee waar je heerlijk vegan kan eten in de buurt van Izegem.

Allossa’s tips voor een duurzame ecotuin 🦚

Een levende tuin staat vol vaste planten die vlinders en bijen aantrekken. Je helpt er de vlinders, bijen en andere nuttige insecten mee. Gelukkig is het geen straf om vlinderplanten in de tuin te zetten, ze hebben namelijk prachtige bloemen. Bovendien is er, dankzij deze kleurige en rijke bloeiers, altijd wat te beleven in de tuin: de dansende vlinders en ijverige bijen zijn een lust voor het oog.

Trek vriendelijke beestjes 🐝 🦔 🦋aan met de juiste bloemen 🌸

Vaste planten die vlinders en bijen aantrekken: Centranthus, Salvia en Nepeta Vaste planten die vlinders en bijen aantrekken: Centranthus, Salvia en Nepeta Vaste planten die vlinders en bijen aantrekken: Centranthus, Salvia en Nepeta

Vlinders lokken

Met de bijen en de vlinders gaat het niet zo goed. Hoewel tuinen geen vervanging kunnen zijn voor het leefgebied van de meeste vlinders, kan de tuin voor zo’n twintig soorten dagvlinders een goede aanvulling zijn op de natuur. Vooral met warme dagen is het goed vlinders kijken in de tuin. Je kunt de wat bekendere soorten zien zoals dagpauwoog, atalanta, de kleine vos en witje, maar ook niet alledaagse vlinders zoals de gehakkelde aurelia. De beste manier om vlinders naar de tuin lokken is met nectarplanten. De meeste soorten hebben mooie bloemen, zoals ijzerhard (Verbena), kattestaart (Lythrum), rode zonnehoed (Echinacea) en herfstanemonen (Anemone x hybrida). Ook hebben vlinders warme, beschutte plekjes nodig. Als extraatje kun je een vlinderkastje ophangen.

Vergeet de nachtvlinders niet

Er bestaan veel meer nachtvlinders dan dagvlinders, bijvoorbeeld de nachtpauwoog en de gestreepte pijlstaart. Bloemen die bestoven worden door nachtvlinders zul je overdag niet of nauwelijks ruiken. Maar zodra de schemer invalt komen er heerlijke geuren vrij, die de vlinders van grote afstanden aantrekken. Zet vaste planten vlak bij het terras om de vlinders daar te laten genieten van de geur en nectar. Zo kun je zelf ook van de geur en van de dansende nachtvlinders genieten. Bloemen die ’s avonds (sterker) gaan geuren zijn teunisbloem (Oenothera), vlambloem (Phlox), zeepkruid (Saponaria) en spoorbloem (Centranthus).

Bijen

De kleine bijen die in de tuin vertoeven, verrichten groots werk; ze bestuiven de bloemen. Wil je graag genieten van dit schouwspel? Plant dan een variatie aan bloeiende vaste planten in de tuin. Op deze manier geef je de bijen volop mogelijkheid hun werk te doen en wordt de tuin ook nog eens mooier! Bloemen die veel nectar bevatten zijn onder andere het bijenkorfje (Prunella grandiflora), tijm (Thymus serpyllum), guldenroede (Solidago), salie (Salvia officinalis)en ereprijs (Veronica longifolia). Honingbijen zijn het bekendst, maar er zijn ook veel soorten wilde bijen. Solitaire bijen nestelen graag in een bijenhuisje of insectenhotel. Hang het huisje wel op een zonnige en droge plek.

Combinatie van planten en bloemen

Zie je op tegen grote veranderingen en denk je dat je hele tuin met vaste planten die vlinders en bijen aantrekken beplant moet worden? Dat is gelukkig niet nodig. Al met een paar vlinderplanten kun je bijen en vlinders lokken. Veel nectarplanten zijn namelijk ook voor bijen aantrekkelijk. Vlinderplanten zijn prachtig in borders en plantvakken, maar ze groeien ook prima in potten en bakken. In juni vind je een ruim assortiment vlinder- en bijenplanten bij het tuincentrum. Kijk bijvoorbeeld eens uit naar marjolein (Origanum), ijzerhard (Verbena bonariensis), kattekruid (Nepeta), rode zonnehoed (Echinacea), koninginnenkruid (Eupatorium), guldenroede (Solidago) en het zeepkruid (Saponaria officinalis). Je kunt deze rijke bloeiers direct in de tuin zetten, al snel zullen de eerste bijen en vlinders een bezoekje komen brengen. Veel soorten bloeien door tot in het najaar.

De vlinderplanten TOP 10:

  1. Herfstaster (Aster novi-belgii)
  2. Vlinderstruik (Buddleja davidii)
  3. Rode zonnehoed (Echinacea purpurea)
  4. Koninginnekruid (Eupatorium maculatum)
  5. Damastbloem (Hesperis matronalis)
  6. Lavendel (Lavandula angustifolia)
  7. Marjolein (Origanum laevigatum)
  8. Vlambloem (Phlox Paniculata-groep)
  9. Hemelsleutel (Sedum spectabile)
  10. IJzerhard (Verbena bonariensis)

Wist je dat…

je vanaf april tot oktober vlinders in de tuin kunt lokken? Dit doe je door voor afwisseling in de bloeitijd te zorgen. Voorjaarsbloeiers zoals Aubrieta, judaspenning (Lunaria) en kruipend zenegroen (Ajuga reptans) mogen in een vlindertuin niet ontbreken. Kies voor de zomerperiode ijzerhard (Verbena bonariensis), kattestaart (Lythrum salicaria), margrieten (Leucanthemum vulgare) en marjolein (Origanum), voor het najaar hemelsleutel (Sedum), Liatris en herfstasters (Aster)[ Geef vogels de kans te landen in de tuin en wormen 🐛 te pikken. Maak zones waar de hond en de kat niet komen

Zorg voor een gezonde plantenmix voor vlinders en bijen 🐝 🦋 (zie het eerste bericht)

Creëer een moestuin, start klein 🥒🍅

Kies voor ideale startersgroenten-en kruiden. Erwten, bonen, radijsjes, sla en onder andere courgettes en pompoenen behoren tot die groep. Stel de moeilijke gewassen, die vaak meer verzorging van je vergen, heel even uit. Tot je affiniteit krijgt met de planten en hoe je ze kunt telen. Eens je het onder de knie hebt, kan je leven volgens de seizoenen. Wat komt en rijp is, eet je op!

Maak compost in je ecotuin met een compostbak, de kippen 🐔 zijn er dol op en je kan het hergebruiken in je moestuin

Klimplanten langs wanden en schuttingen voor kleine dieren 🦎🕷🦗🦟 Ook op je balkon of in een stadstuin kan je potten op de grond zetten om klimplanten in te planten.

Duurzame bestrating = waterdoorlatend. Bij Allossa haalden we het dak weg van het magazijn en legden we waterdoorlatende keitjes. Ook onze oprit is niet verhard.

Kies voor een natuurlijke vijver of een ecologisch chloorvrij zwembad van bijvoorbeeld Ceci n’est pas une piscine.

Maar vooral, geniet van de buitenlucht en de zon 🌞🌞🌞🌼

Klimplanten langs wanden en schuttingen voor kleine dieren 🦎🕷🦗🦟 Ook op je balkon of in een stadstuin kan je potten op de grond zetten om klimplanten in te planten.

Duurzame bestrating = waterdoorlatend. Bij Allossa haalden we het dak weg van het magazijn en legden we waterdoorlatende keitjes. Ook onze oprit is niet verhard.

Kies voor een natuurlijke vijver of een ecologisch chloorvrij zwembad van bijvoorbeeld Ceci n’est pas une piscine.

Maar vooral, geniet van de buitenlucht en de zon 🌞🌞🌞🌼

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *