fbpx

Bewust duurzaam leven? Dat kan je leren!

duurzaamheid
[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Duurzaam leven wordt meer en meer belangrijk. Wij produceren constant afval en de wereld verstikt in plastic. Vind je ook dat het hoog tijd wordt om duurzamer te leven? Met mijn onderneming Allossa wil ik zo veel mogelijk mensen overtuigen om een duurzame levensstijl te handhaven. En het leukste van al: het is helemaal niet zo ingewikkeld of saai. Ik leer je graag alles over duurzaam leven tijdens interactieve workshops.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_single_image image=”15351″ img_size=”medium” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Aan de hand van workshops leren we je kennismaken met een duurzame levensstijl. Zowel Saartje, maar ook andere ervaren lesgevers begeleiden de workshops. Je leert onder andere hoe je zelf eenvoudige zero waste producten maakt of aan de hand van een interactieve lezing leer je meer over duurzaam leven. Na het volgen van de workshop heb je een duurzame mindset, een hands-on mentaliteit om zelf aan de slag te gaan.

Waarom zouden we duurzaam moeten leven? 

Gezien je op mijn blog bent terechtgekomen, ga ik ervan uit dat je in je hart voelt dat het nodig is om duurzamer te leven. En dat je beseft dat het belangrijk is voor onze toekomst om zuiniger om te gaan met de aarde. Wel het zit dus zo: door stappen te zetten naar een groener leven, beperk je jouw eigen CO2-uitstoot aanzienlijk. En hoe meer mensen dit doen, hoe groter het verschil. Hoe kan je dit doen?

1 Wees bewust van spullen die je koopt en consumeer minder
2 Eet vaker vegetarisch
3 Maak zelf je schoonmaakmiddelen
4 Maak nieuwe producten uit gerecycled materiaal zoals Saartje
5 Laat je inspireren door andere Zero Waste bezielers
6 Maak jouw eigen cosmetica

Wees bewust van wat je koopt

Ons consumptiegedrag is doorheen de tijd volledig veranderd. Er zijn veel meer producten en de keuze is ook veel ruimer. Wij kopen vaak en snel nieuwe spullen. Voor het maken van de producten hebben we vaak materialen nodig die aan de andere kant van de wereld te vinden zijn. Een essentiële stap om duurzamer te leven, is dat we bewuster worden van wat je koopt en waar het product wordt gemaakt. Daarom geven wij jou graag enkele tips, lezingen en workshops.

Consumeer minder

Het sleutelwoord is consuminderen. En nee, dat betekent niet dat we geen nieuwe spullen meer mogen kopen. Het is belangrijk dat we even stilstaan bij wat we kopen en we niet onbezonnen producten in ons winkelmand stoppen. Is het bijvoorbeeld noodzakelijk om maandelijks een nieuwe broek te kopen? Moeten we ons smartphone vervangen wanneer het nieuwste model uit is? Kortom, check eerst of je het product echt nodig hebt voordat je iets nieuws koopt.

Bovendien moeten we voedselverspilling voorkomen. Het is anders een ware zonde van het water, energieverbruik en CO2- uitstoot die nodig was om het voedsel te telen. Minder eten weggooien bespaart bovendien ook een hoop geld, heel mooi meegenomen dus!

Enkele simpele tips:

  • Stel een boodschappenlijst op, zo koop je nooit te veel
  • Vries je restjes in
  • Maak soep van de overgebleven groenten


“WIST JE DAT// Belgen verspillen jaarlijks bijna 37 kg aan voedsel per persoon?” 

Koop lokaal 

Niet alleen is lokaal kopen goed voor onze Belgische economie. Het is ook goed voor ons milieu. Een win-win dus! Denk maar eens aan ons eten. Bepaald voedsel wordt duizenden kilometers getransporteerd voordat ze op ons bord terechtkomt. Met een enorme ecologische voetafdruk als gevolg. Door lokaal te kopen, verminderen we onze ecologische voetafdruk.

Eet vaker vegan

Wat er op ons bord verschijnt, kan een grote impact hebben op ons milieu. De vleesindustrie stoot namelijk enorme hoeveelheden broeikasgassen uit. Een eenvoudige manier om dit te verminderen is meer vegan eten. Zo helpen we ons milieu vooruit.

Inspiratie nodig om lekker vegan te eten? Bekijk dan zeker: ‘Waar kan je vegan eten in Izegem en in de buurt’.

DIY: jouw eigen schoonmaakmiddelen

Een andere manier om duurzaam te leven is je eigen schoonmaakmiddelen te maken. Natuurlijke schoonmaakmiddelen worden gemaakt met natuurlijke ingrediënten en zijn dus biologisch afbreekbaar. Zo vervuilen we hierdoor het milieu niet. Door het zelf te maken, verminderen we ook het plasticverbruik omdat we onze fles telkens hergebruiken. Daarom is de overstap naar natuurlijke schoonmaakmiddelen een super goed idee om duurzaam te leven.

De perfecte persoon om je dit aan te leren is Anne Drake. Ze is een gedreven vrouw die al vier jaar lang workshops geeft. Allossa geeft je de kans om aan deze interactieve workshop deel te nemen.

Kan je langer wachten? Steek je handen meteen uit de mouw met haar boek ‘Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken’.

Laat je inspireren door andere Zero Waste bezielers

Ben je van plan om te starten met een zero waste lifestyle? Veerle Colle weet er alles over. Met haar jarenlange ervaring geeft ze tijdens een interactieve lezing vijftigtal tips. Deze Zero Waste lezing laat je naar huis boordevol met nieuwe ideeën! Daarom nodigen we haar af en toe eens uit bij Allossa om jullie te inspireren.

Kan je niet langer wachten? Begin al met kleine stapjes jouw afval en je ecologische voetafdruk te verminderen met haar Zero Waste kalender.

Maak jouw eigen cosmetica 

Naast schoonmaakmiddelen kan je ook je eigen cosmetica maken. Ze zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je huid. Veel cosmetica bevatten namelijk schadelijke stoffen en die zorgen voor irritaties aan de huid. Door jouw eigen cosmetica te maken, voorkom je dit probleem. Bovendien zijn ze ook heel simpel om te maken!

Samen met Zolea leren we jou enkele recepten aan. Je kan ze tijdens deze workshop volledig zelf maken. Zo leer je het recept dat je thuis verder kan uitproberen met jouw eigen lievelingsgeuren.

Al zin gekregen om te DIY’en? Ontdek zeker ook haar boek ‘Homemade beauty’.

 

Info en reserveren

Zowel een groepje vrienden, organisaties, bedrijven als individuen kunnen een lezing, workshop of cursus volgen bij Allossa. Schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze data voor workshops en lezingen of andere events.

 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_separator type=”normal”][/vc_column][/vc_row]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *